Receptet till pirogerna

På begäran kommer nu receptet till pirogerna jag gjorde :)

8 stycken piroger (fyllning får man göra själv, vad man nu vill ha)

Deg:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
6-7 dl vetemjöl

Pensling:
1 uppvispat ägg

1.Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av dem ljumma mjölkblandningen i en matberedare.
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och mjöl.
Låt jäsa övertäckt i 40 min.

2. Gör fyllningen.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8 delar.
Kavla ut till cirklar, ca 20 cm i diameter.
Fördela fyllningen på ena halvan av varje cirkel. Pensla kanterna med ägg.
Vik ihop pirogerna till halvmånar. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 20 min.

4. Pensla med ägg. Strö över med ost (eller sesamfrön som det står i receptet).
Grädda mitt i ugnen i 12-14 min.

Receptet är hämtat ur tidningen Allt om mat. Som fyllning kan man ha i princip vad som helst om man vill. Svampstuvning hade säkert passat bra också. Jag gjorde vanlig köttfärssås fast inte så såsig som vanligt. Tog lite extra lök och svamp. Blev väldigt gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback